Vragen en antwoorden (FAQ)

Dat is juist. Anders dan in Europa, worden in Amerika enkel de bruto prijzen aangeduid. Reken er dus de tax bij, die meestal rond 10 procent zit.

In restaurants en cafés, maar ook in bussen en taxi’s zijn fooien zeer gewoon. De lonen liggen er ontzettend laag, zodat fooien een wezenlijk deel van het inkomen van veel Amerikanen uitmaakt. Hoeveel je geeft, bepaal je zelf. Doorgaans wordt bij een maaltijd 10 procent fooi gerekend, een chauffeur is tevreden met één of twee dollar.

De meeste vliegmaatschappijen staan één stuk grote bagage en één stuk handbagage per persoon toe zonder bijbetaling. Beide soorten bagage zijn aan maximumgrootten en maximumgewicht gebonden, maar over het algemeen zijn beide ruim bemeten. De lengte, breedte en hoogte van uw koffer mag maximaal 158 cm zijn en voor vluchten naar Amerika geldt een maximumgewicht van 23 kilo per koffer.

Neen, dat is niet verplicht. Lid zijn is echter wél handig, omdat we via het ledenmagazine de laatste nieuwe informatie verstrekken over de aankomende reizen. Lid ben je vanaf 39 euro per jaar, en je krijgt er ook nog eens 4 dikke fanclubmagazines voor, boordevol informatie. Kortom: we raden het aan, maar het is geen ‘must’.

Absoluut. Zowel in Las Vegas als Memphis zijn er grotere en kleinere winkels in de buurt van de hotels. Walgreens is zelfs 24-uur per dag open.

Meer mogelijkheden dan tijd…

In Las Vegas is elk hotel op de Strip een ontdekking. Het zijn prachtige bouwwerken, die bij iedereen tot de verbeelding spreken. Een bezoek is er meer dan de moeite waard. Top-aanraders zijn het MGM Grand (met levende leeuwen in het midden van het hotel), Caesars Palace, Hooters (voor de liefhebbers!), Hard Rock Hotel (met een muur vol Elvis-memorabilia), New York New York, The Venetian, … Voorts kan je er op ’s werelds hoogste rollercoaster (niet voor hartpatiënten), maar kan je net zo goed tentoonstellingen bekijken (aanrader is de Titanic Expo). En ’s avonds kan je op elke hoek van de straat een show meepikken.

In Memphis heb je ondermeer het Brandweermuseum, de Zoo (uniek in de wereld), the Pink Palace, het Indianen-museum, Katoen-museum, maar je kan ook kiezen voor enkele alternatieve uitstappen, zoals een tochtje door de stad in een oude Cadillac ’56, of een boottochtje op een ‘Proud Mary’, met de bekende grote wielschroeven. Wie even terug de tijd wil ingaan, kan dat in het Burgerrechtenmuseum, in het Lorraine Motel. De plaats waar Dr. King vermoord werd, is nu een interactief topmuseum geworden – een aanbevolen halte!

In het verleden vlogen we steeds op Atlanta of Philadelphia. Daar nam de groep dan de tweede vlucht, richting Memphis. Dit alles hangt af van de best mogelijke overstaptijden in verhouding tot de kostprijs.

Wie in Vegas op de Strip (= de hoofdstraat) wandelt, hoeft geen angst te hebben: overal houden agenten, zowel in uniform als in burger, de toeristen in de gaten. Zoals overal geldt ook hier: let steeds op je eigen spullen! In Memphis vind je naast de politie ook de ‘Blue Suede Brigade’, herkenbaar aan hun tropenhelm en blauwe veters. Deze brigadiers zijn speciaal opgeleid om toeristen verder te helpen. Ben je verloren, heb je een vraag? Ze staan graag ter beschikking. Het gebeurt in Memphis (helaas) wel dat daklozen om geld komen vragen. Eén goede raad: ga er niet op in, en vervolg je weg. Maak je in elk geval geen zorgen: Memphis en Vegas zijn veilige plaatsen!

In de meeste hotels is er een kluis aanwezig waar je waardevolle papieren, paspoort of geld in kunt bewaren.

Geen probleem! Je krijgt telkens een kaartje mee met het mobiele telefoonnummer van de begeleiders, zodat we je kunnen komen oppikken. Op dat kaartje staat ook het adres van het hotel, zodat de taxichauffeur je veilig en wel weer thuis brengt. Zowel Vegas, Memphis als Hawaii leven voor een groot deel van toeristen, en zijn dus uitermate behulpzaam.

Je bent pas met zekerheid ingeschreven als je het invulformulier hebt verstuurd én wanneer je 100 euro instapgeld hebt overgemaakt op onze rekening. Die 100 euro is non-refundable. Met dat geld reserveren we je plaats in het hotel en op het vliegtuig én handelen we alle administratieve voorbereidingen af. Dit instapbedrag geldt per persoon.

Snuister even rond in onze online shop (www.shopelvismatters.com), of kijk op de home page van deze site. Je vindt er zowel DVD’s als boeken, reisgidsen en foto-albums. Maak je keuze, en vertrek voorbereid op reis!

Filmen op het domein of in het huis is verboden. Je kan je camera aan één van de bewakingsagenten afgeven, als je die toch wil meenemen. Fotograferen is geen probleem, zolang er geen flits gebruikt wordt. In Tupelo mag wel gefotografeerd en gefilmd worden, met uitzondering van het museum waar een strenge handbagage-controle geldt. In Hawaii en Las Vegas is er dan weer geen enkel probleem.

Dat kan, maar enkel op bepaalde uren. Meestal is dat tussen 7 en 7.30 u ’s morgens, en tussen 19 en 19.30 u ’s avonds. Die uren veranderen jaarlijks, maar hoe druk het ook is – de ‘free walk up’ blijft bestaan.

Verwacht je aan een erg uitgebreid programma. Er zijn zowat de klok rond activiteiten, teveel om op te noemen. Om fans en bezoekers wegwijs te maken, geeft Graceland in augustus een gratis Elvis-krantje uit met, dag-aan-dag de belangrijkste activiteiten. Dat krantje, hoe uitgebreid ook, is nooit volledig – want vrijwel overal is er iéts te doen rond Elvis.

De jongste deelnemer die we ooit mochten verwelkomen, was 4. De oudste 80. Voorts zijn alle leeftijden vertegenwoordigd, al valt het ons wel op dat vooral jonge mensen kiezen voor ElvisMatters – of dat de gemiddelde leeftijd daalt. Gemiddeld zijn de deelnemers 40 jaar oud, wat precies overeenkomt met de begeleiders: de jongste begeleider is 34, de oudste 44.

Neen. ElvisMatters sluit geen extra verzekeringen af. Deze zijn zuiver optioneel en kunnen persoonlijk aangegaan worden via het invulformulier.

Thuis doe je wat je wil. In Memphis en Vegas zal je wellicht niet opvallen tussen de gelijkgestemde zielen. Maar uit respect voor Elvis, moedigen we huis-, tuin- en keukenvlijt niet aan. Je doet er ons geen plezier mee, in elk geval.

Dat kan. Vinyl-verzamelstukken vind je dan weer in de Sun Studio, waar altijd een aantal originele persings aanwezig zijn. En wie op zoek is naar bepaalde collector’s items, kan altijd op de Collectors-beurs terecht, waar standhouders uit heel Amerika hun mooiste Elvis-collecties aanbieden.

Onze raad: zorg dat je voor elke dag 50 dollar op zak hebt. Je dient per slot van rekening toch te eten, te drinken en af en toe een flesje drank op te pikken. De rest van het bedrag kan je besteden aan souvenirs, als je dat wil.

Neen, en dat heeft niet alleen met de historisch lage dollar te maken. Eten in Amerika is sowieso erg goedkoop. Enkele voorbeelden: hamburgers vind je vanaf 1 dollar, pizzaschijven vanaf 4 dollar en een volwaardige maaltijd vanaf 20 dollar.

Zoals steeds, hanteren we een maximum aantal deelnemers. Téveel mensen in de groep is niet wat we willen, omdat het het reiscomfort van anderen in gedrang kan brengen. We willen dat iedereen die met ElvisMatters/Graceland Tours meereist, de reis van z’n leven beleeft – en dat kan enkel als we de groep niet té groot maken. Er is nog plaats, maar zodra we ‘volzet’ zijn, sluiten we inschrijvingen af. Het doet ons overigens enorm veel plezier dat we op elke reis weer vertrouwde gezichten tegenkomen. Sommigen zijn al 3 of zelfs 4 keer mee naar Memphis getrokken met ons. Het beste bewijs dat onze reisformule een schot in de roos is.

Zonder twijfel. Deze reizen zijn voor iedereen die Elvis wil ‘ontdekken’. Zowel doorgewinterde fans als mensen met één CD’tje in huis. Maar wees gewaarschuwd: wie als liefhebber meereist met ons, keert als Elvisfan terug!

De ploeg begeleiders die de reis in goede banen leidt, is niet aan z’n proefstuk toe: het aantal Memphis-reizen op ieders teller varieert tussen 6 en 15. Zéér ervaren dus!

Afhankelijk van de gekozen klasse van je hotel is het ontbijt inbegrepen. Maar uiteraard kan je zelf een keuze maken uit de honderden ontbijtmogelijkheden. De reisbegeleiders kunnen je altijd een aantal tips en adressen geven om lekker te gaan ontbijten.

Onze begeleiders zullen alles doen om je meteen te helpen. Maar opgelet: we vragen aan elke deelnemers een kopie van zijn reispas. Niet alleen is dat voor ons een controle op de juiste schrijfwijze van je naam – ook kunnen we met die kopie de administratie sneller afhandelen. Je blijft natuurlijk wel zelf verantwoordelijk voor je reispas en boorddocumenten. We helpen waar we kunnen, maar zijn niet verantwoordelijk als je de documenten verliest. Een goede raad: berg ze meteen na aankomst op in de kluis van het hotel.

De toestellen die sinds jaren verkocht worden, werken uiteraard in Amerika. Als je een smartphone hebt, is het zelfs zo dat wanneer je bv. Bij McDonald’s zit, je er gratis op internet kan om je emails of internet te checken.

Wij lopen 7 uur voor. Middernacht in Memphis betekent 7 uur ’s ochtends in België en Nederland.

Alles wat je nodig hebt. Een busritje van het hotel naar Graceland kost 3,5 dollar. Op sommige plaatsen kan je ook het typische trammetje nemen voor 1,75 dollar. Voorts kan je ook taxi’s nemen. Gemiddeld kost een verplaatsing van het hotel naar Graceland 28 tot 35 dollar, wat je kan delen door het aantal passagiers dat meerijdt. Je kan een auto huren voor wie er langer wil op uit trekken, en er is ook nog de gratis shuttle die de klok rond rijdt tussen de Sun Studio’s, Graceland, het Heartbreak Hotel en Beale Street.

Reken maar van yes. Je zal verschillende keren gecontroleerd worden, zowel bij vertrek, op de tussenstop als bij aankomst. Zorg dus dat je geen scherpe voorwerpen in je handbagage hebt, en geen grote hoeveelheden vloeistof meeneemt (enkel lenzenvloeistof en kleine gesloten flacons zijn toegelaten). Je zal ook gevraagd worden je schoenen en broeksriem uit te doen. Bij de immigratiedienst zal je een aantal vragen moeten beantwoorden. Geen nood: er is een tolk bij de hand.

Het aangewezen betaalmiddel is Visa, Mastercard of American Express. Vrijwel elk restaurant, elke souvenirwinkel, elke taxichauffeur aanvaardt creditcards. Zorg natuurlijk wel dat je ook cash bij je hebt, in geval van. Indien je alleen cash meeneemt en van plan bent héél véél uit te geven, weet dan dat er een maximum is van 10.000 dollar per gezin of per persoon.

Jazeker. In Amerika staan tal van pinautomaten, waar je geld kan afhalen. Hou er wel rekening mee dat je bank dit extra aanrekent. Sommige banken rekenen tot 12 procent “kosten” aan voor het gebruik van je bankaart in het buitenland.